Participare record la cursul de formare și evaluare pentru noi arbitri de atletism organizat la Brașov

În zilele de 11 și 12 noiembrie, Asociația Județeană de Atletism (AJA) Brașov și Facultatea de Educație Fizică și Sporturi Montane (FEFSM) – Universitatea „Transilvania” din Brașov au fost parteneri în desfășurarea cursului de formare și evaluare pentru noi arbitri de atletism. Cursul a fost organizat de Federația Română de Atletism (FRA), prin Comisia Centrală de Arbitri, condusă de Alexandru Ștefan. Cursul a cuprins  trei module, plus un examen test grilă, compus din 30 întrebări:

  1. Partea generală și alergări;
  2. Sărituri;
  3. Aruncări.

Lectori au fost Alexandru Ștefan, Constantin Macovei și Marius Istrate.

96 de candidați s-au înscris la acest curs de formare și evaluare pentru noi arbitri de atletism. 26 au fost admiși, 41 respinși, iar 29 au absentat la examenul final. Cursanții care au reușit să promoveze examenul, cu un procentaj de peste 80%, au obținut carnetul de ,,arbitru atletism” la Federația Română de Atletism.

 

„Orice eveniment sportiv are trei actori principali: sportivii, cei care oferă spectacolul sportiv, judecătorii, adică arbitrii care asigură organizarea competiției în cadrul regulamentar și certifică rezultatele înregistrate și spectatorii, oamenii care se bucură, apreciază sau nu prestația primelor două categorii de actori. Cursul de arbitri se încadrează în seria de proiecte prin care Asociația Județeană de Atletism dorește să dezvolte fenomenul atletic la nivelul Brașovului. Iar arbitri care au fost promovați în urma examenului vor intra într-un program special, pe care îl vom implementa și prin care vom continua acești primi pași făcuți acum, în acest noiembrie. Acești arbitri trebuie să aibă o activitate dinamică, să participe la competițiile de atletism organizate în Brașov și în România, să fie cât mai implicați în fenomen, să manifeste preocupare pentru o perfecționare continuă și să încerce să profite de șansa de a intra în lumea arbitrajului internațional”, a declarat Silviu Prescornițoiu, președintele AJA Brașov.

 

„A fost o surpriză plăcută și o bucurie pe măsură să văd că un număr atât de mare de persoane s-au înscris la Cursurile de arbitri organizate în Brașov de către Comisia de Arbitri a FRA, la invitația Asociației Județene de Atletism Brașov. A fost un proiect de succes, în trei zile dinamice și interactive care au meritat din plin efortul. Am reușit să aducem la acest curs cei mai buni lectori și singurii certificați la nivel internațional, care au prezentat cele mai importante aspecte din Regulamentul de competiții și din experiența lor. Din cei peste 70 înscrisi, avem 26 de candidați care au promovat examenul și au dobândit calitatea de «arbitru de atletism». Este un examen exigent, dar foarte important, pentru că ne dorim cei mai buni arbitri, iar Brașovul a arătat că are o echipă de profesioniști. Sper să reușim să repetăm succesul de anul acesta cât de curând”, a afirmat Ștefan Alexandru, președintele Comisiei de arbitri din cadrul FRA.

 

„Proiectul de formare noi arbitri la Federația Romană de Atletism este o inițiativă a Comisiei de Competitii și Comisiei de Arbitri pe perioada 2022-2025. În calitate de președinte al Comisiei de Competitii vreau ca împreună cu colegii din Consiliul Federal să dezvoltăm sistemul competițional la nivel național, prin creșterea numărului de competiții din calendarul FRA. Pentru a putea avea un sistem competițional calitativ și performant începând de la competiții zonale, regionale, naționale și internaționale, avem nevoie de arbitri în fiecare regiune din țară. Acest proiect de desfășurare a cursurilor de formare arbitri s-a aflat la etapa a II-a la Brașov, iar acest lucru a fost posibil datorită suportului pe care l-am primit din partea AJA Brașov și al Facultății de Educație Fizică și Sporturi Montane – Universitatea Transilvania din Brașov. Am avut 96 de înscriși la acest curs, ceea ce a însemnat și cea mai mare participare de pâna acum, existând interes foarte mare din partea studenților de la Facultatea de sport”, a declarat Mădălin Badea, președintele Comisiei de competiții a FRA.

 

„Atletismul este cea mai complexă și completă disciplină sportivă și se află permanent în atenția facultății noastre. Numărul mare de studenți care au răspuns pozitiv apelului nostru ne dă speranțe în perspectiva acțiunilor următoare pe care le vom organiza împreună cu Federația Română de Atletism și Asociația Județeană de Atletism Brașov. Una dintre prioritățile noastre, a Facultății de Educație Fizică și Sporturi Montane este ca, dincolo de actul de învățământ specific profilului nostru, să contribuim la o formare profesională cât mai complexă a studenților noștri și ai Universității Transilvania, în general. Suntem aproape de studenții noștri și le călăuzim pașii în incursiunea lor în lumea atetismului și a sportului, iar preocuparea noastră este aceea ca la finalul facultății viitoarele cadre didactice să fie pe deplin pregătite și să dovedească un înalt grad profesional. Îi felicit pe toți participanții la curs, precum și pe cei care au trecut cu brio examenul final și au devenit arbitri de atletism”, a spus conf. dr. Ioan Turcu, decanul FEFSM.

 

Cursul destinat noilor arbitri de atletism s-a desfășurat cu prilejul concursurilor de atletism Crosul 15 Noiembrie, Campionatul Național de Alergare pe Șosea 5K și Brașov 5K, evenimente sportive prin care s-a aniversat împlinirea a 35 de ani de la Revolta anticomunistă a muncitorilor de la Uzina de Autocamioane. Cursul a avut loc în Sala L1 de la Institutul ProDD al Universității „Transilvania”, a fost gratuit și li s-a adresat studenților de la Facultatea de Educație Fizică și Sporturi Montane, dar și ai Universității „Transilvania”, în general, precum și tuturor celor interesați, cu vârste de 18-45 ani.

 

Mulțumiri instituțiilor implicate în buna desfășurare a competițiilor amintite: Primăria Municipiului Brașov și instituțiile din subordine, Consiliul Județean Brașov, Prefectura Județului Brașov, Facultatea de Educație Fizică și Sporturi Montane, Poliția Municipiului Brașov – Biroul Rutier și secțiile de Poliție, Poliția Locală, Inspectoratul Județean de Jandarmi „Nicolae Titulescu”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Țara Bârsei, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă”.

 

Mulțumim partenerilor noștri pentru că ne-au fost alături, gazdei noastre AFI Brașov și partenerilor săi:

 

Vitamix

4F

Adidas

Arsis

Burger King

Cartofisserie

Hopa

Inmedio

Intersport

La Romana

Mango

Meli Melo

Nike

Pupa

Under Armour

 

Mulțumiri și celorlalți sponsori și parteneri, care au avut un rol major în succesul evenimentelor sportive organizate cu prilejul împlinirii a 35 de ani de la Revolta de la 15 noiembrie 1987:

 

Oaki Junior

Redis Nutritie

Urban Invest

Efect Advertising Brasov

Direct Aeroport

NOVA TV

Urban Cafe

Times Brașov

HBR Capital

Anita

Acerbis Sport Romania

Ydro

Asociația Rază de Speranță

Analiza Posturala by Mihaela Nistor

Senic

Kineto Medical Care

Raza de Speranta Brasov

TianDe

Vila Condor Poiana Brașov

Distribuie