Crosul „15 Noiembrie”, competiție programată în această duminică la Brașov, va fi precedat de un eveniment inedit, destinat elevilor din județul Brașov.
Astfel, la Coresi Mall, sâmbătă după amiază, între orele 16.00 și 17.00, sunt programate jocuri și concursuri atletice pentru elevii din întreg județul, fiind așteptați copii și profesori de la următoarele școli: Liceul cu Program Sportiv (LPS) Brașov, prof. Dan Iliescu; Școala Gimnazială „Ovid Densușianu” Făgăraș, prof. Aurelian Curticăpean; Liceul Teoretic „Mihai Săulescu” Predeal, prof. Elisa Cocă; Școala Gimnazială Tărlungeni, prof. Sorin Coc; Școala Gimnazială 3 Codlea, prof. Ionuț Voicu-Necula; Școala Gimnazială Sânpetru, prof. Dănuț Petrule.

Acesta este un proiect inițiat de Asociația Județeană de Atletism (AJA) Brașov și Clubul Olimpic Brașov, coordonat de prof. univ. dr. Carmen Gugu-Gramatopol, de la Facultatea de Educație Fizică și Sporturi Montane (FEFSM) din Brașov, conceput și condus de prof. Aurelian Curticăpean, de la Școala Gimnazială „Ovid Densușianu” din Făgăraș. În proiect este implicată și o echipă de studenți de la FEFSM.
Activitatea „Jocuri și concursuri atletice pentru elevii din județul Brașov” face parte din calendarul de evenimente organizate cu prilejul celei de-a 30-a ediții a Crosului 15 Noiembrie. Asociația Județeană de Atletism (AJA) Brașov, Facultatea de Educație Fizică și Sporturi Montane (FEFSM) Brașov (decan – conf. dr. Ioan Turcu) și Clubul Olimpic Brașov (președinte prof. univ. dr. Carmen Gugu-Gramatopol) sunt parteneri în cadrul proiectului „Crosul 15 Noiembrie”, dar și al altor evenimente și activități de interes comun.

Echipele vor fi formate din 4 elevi componenti ai claselor 6-7, cate 2 fete si 2 baieti + un profesor insotitor. Locul desfasurarii va fi marcat prin benzi de hartie cu latimea de 5 cm si lungimea de 15 m. acestea vor delimita un sector de pista de atletism cu 6 culoare, fiecare cu latimea de 1,20 m.
Toti elevii vor purta incaltaminte sport cu talpa de cauciuc, cu aderenta sporita la gresia aflata in locatie, vor evita zonele alunecoase si vor semnala organizatorului orice problema.
Conducerea activitatii se va face de catre prof. Curticapean Aurelian, fiind ajutat de studentii voluntari de la Facultatea de Educatie Fizica si Sporturi Montane (FEFSM) Brasov.
Toti participantii vor semna inaintea inceperii evenimentului demonstrativ un formular privind protectia muncii .

Sectiunea 1 atletismul in scoala (15-20 minute)
1. model de incalzire si parcurgerea unor sisteme de actionare pentru scoala alergarii, scoala sariturii si scoala aruncarii.
2. Prezentarea si exersarea unor probe tehnice incluse in programa scolara la gimnaziu
– Alergare de viteza, startul de jos accelerarea, informatii – demonstratii la comenzi
– Saritura in inaltime prin pasire (forfecare)- algoritm simplu de, info si sarituri integrale.
– Aruncarea prin azvarlire (oina, sulita) si aruncarea prin impingere (greutate)- materialele folosite vor fi mingi de burete si bastoane de burete-baghete inot
– Alergarea de rezistenta, startul de sus, comenzi la start si alergarea grupata in pluton, respiratie, tempo…info invitati
Sectiunea 2 atletismul pentru toti (15-20 minute) – concursuri
– Stafeta cu alergare pe echipe: fiecare echipa de 4 va alerga intr-o stafeta folosind culoarul desemnat
– Parcurs aplicativ cu variante de alergare/ sarituri/ aruncari folosind culoarele si lungimea de 5-7 m
– Antrenament functional cu elemente simple si …surprize