A participat pentru prima dată la Crosul „15 Noiembrie” în 2005, iar la ediția din acest an se va afla pentru a zecea oară la start. Paula Todoran a reușit la fiecare dintre aceste participări să urce pe podium, însă niciodată pe cea mai înaltă treaptă a lui. „Revin, așadar, cu dorință mai mare de a performa. Prin modul de organizare si prin sportivii care au fost prezenti la start în fiecare an, crosul și-a respectat balzonul de concurs internațional. Pe lângă semnificația istorică a acestui traseu, care pentru mine reprezintă o exprimare clară a dorinței de libertate, din punct de vedere competițional acest traseu este unul foarte rapid, care dă posibilitatea sportivilor de a stabilii noi recorduri, cu atât mai mult cu cât este si omologat international”, descrie Paula cursa de la Brașov.

De altfel, atleta spune că revine de fiecare dată cu bucurie la poalele Tâmpei și constată o evoluție pozitivă în viața orașului: „Este evident că un oraș în care  se reușește organizarea pe parcursul a doar trei luni de zile a unui Campionat Mondial de Alergare 50km și a unui cros internațional, care se află la a 30-a editie, este un oraș în care autoritățile acordă un interes major organizării de activități sociale și, de asemenea, este un oraș care a ajuns la un nivel de dezvoltare necesar realizării acestor activități”.

Participarea la Crosul „15 Noiembrie” face parte dintr-un proces de pregătire prin care Paula trece cu obiectivul major de a își realiza baremul care să-i asigure calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo (Japonia) 2020: „Ceea ce mă motivează si m-a motivat să practic sportul de performanță este dorinta de a-mi reprezenta țara la cele mai importante competiții ale lumii. Faptul că până acum am reușit să particip la cele mai importante concursuri la nivel european și mondial,  precum și la Jocurile Olimplice de la Rio (2016), mă face să nu ma opresc aici, să îmi doresc să intru în galeria celor mai longevive atlete din România. Și, nu în ultimul rând, să obțin o nouă calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, unde să reprezint cu onoare România!”.

„Mereu mi-a plăcut să alerg, e cea mai bună formă de exprimare a mea!”

La ediția 2019 a Crosului 15 Noiembrie, Paula Todoran a ocupat locul al 5-lea în Clasamentul Internațional Elite.

A început să practice atletismul de performanță în anul 1997, la vârsta de 12 ani, după ce a fost descoperită de domnul profesor Mirel Seișanu, în cadrul unui concurs județean. Ajunsese acolo împreună cu mai mulți colegi de la școala gimnazială din Românași, îndrumați fiind în această competiție de domnul profesor de sport Cosma Coblișan. „Mereu mi-a plăcut să alerg, așteptam cu nerăbdare orele de sport și trăiam bucuria alergării în cadrul acestor ore. Dorința de a le arăta părinților mei de ce sunt în stare să fac prin sport, faptul că reușeam să alerg din ce în ce mai bine, mai repede, mai corect, mai ușor, progresul pe care îl observam în cadrul orelor de pregătire și care îmi era confirmat prin rezultatele obținute în competiții, toate mi-au adeverit faptul că cel mai bun mod al meu de exprimare este prin sport și mi-a accentuat dorința de a urma acest drum spre afirmare”, se destăinuie

Legitimată doar la cluburile din Zalău

 Deși a avut multe propuneri de colaborare cu diferite cluburi din țară, a preferat să rămână legitimată doar la cele două cluburi din orașul în care și azi trăiește, respectiv LPS Zalău și CSM Zalău, cluburi pentru care a făcut tot ce a depins de ea pentru a le reprezenta reprezint onorabil la toate competițiile la care am participat.

De la un titlu de campioană, până la Olimpiada de la Rio

La CM 50 Km de la Brașov, Paula Todoran (34 ani) a stabilit primul record național al probei feminine.

Primele rezultate la nivel național au apărut în anul 2001, când a reușit să obțină primele clăsari pe podium, în probele de 10.000 metri pistă, 3.000 metri obstacole, 2.000 metri obstacole, încheind competițiile naționale prin obținerea în toamna aceluiași an a titlului de campioană națională, în cadrul competiției de cros 3.000 metri, desfășurată la Sfântu Gheorghe.

Succesul i-a adus primul contact cu lotul național, fiind selecționată în lotul pentru Campionatul European de Cros.

Ulterior a fost cooptată în lotul olimpic de tineret, iar în 2016 a făcut parte din lotul olimpic de seniori, reprezentând România la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, în proba de maraton.

De-a lungul carierei a obținut numeroase distincții naționale și internaționale, între care amintește de:

– peste 50 de titluri de campioana națională la diferite probe;

– campioană balcanică în cadrul probelor de  maraton si cros;

– de trei ori locul IV la Campionatul European de Tineret pe pistă 10.000 metri;

– de două ori locul IV la Campionatul Mondial de Semimaraton, cu echipa României;

– locul II și locul III la două ediții ale Campionatului European de cross 8.000 metri, cu echipa României.

„Cea mai mare satisfacție a mea a fost atunci când am reușit să realizez recordul personal, în proba de maraton desfășurată  în orașul Sevilla, în anul 2016, rezultat care mi-a asigurat calificare la Jocurile Olimpice de la Rio 2016”, precizează Paula Todoran.

 Rio, un vis împlinit

 Experiența de la Rio de Janeiro a reprezentat unul dintre vise împlinit, o bucurie enormă: „După obținerea rezultatului care mi-a asigurat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio și până la întoarcerea acasă de la această competiție am trăit un amestec de sentimente: emoție, bucurie, entuziasm, iar mândria că eram acolo, pentru a-mi reprezenta țara, m-a facut să simt mulțumirea sufletească dată de participarea într-o competiție de asemenea amploare, sub însemnele tricolore!”.

Colaborarea cu prof. Seișanu, o poveste de peste două decenii

 Se antrenează cu domnul profesor Mirel Seișanu de mai mult de două decenii, de la începutul activității ca sportiva de performanță, fiind cea mai longevivă colaborare sportiv – antrenor din România.

„Timp de 22 de ani, domnul profesor a fost cel care mi-a fost alături necondiționat în antrenamente si competiții, a trăit alături de mine bucuria succesului, tristețea  înfrângerii și durerea accidentărilor care m-au ținut uneori departe de competiții.

În toată această perioada domnul profesor a fost cel care mi-a șlefuit talentul, m-a îndrumat ca sportivă și a avut grijă ca în primul rând să ma formeze ca om”.

Modele ca Gabriela Szabo, Lidia Șimon și Constantina Diță

 Începuturile în sportul de performanță ale Paulei au coincis cu perioada de glorie a Gabrielei Szabo, care la momentul respectiv a reprezentat un model de disciplină si dăruire, cu atât mai mult cu cât o vedea cum se antrena la Băile Felix. „Sigur, ulterior, pe măsură ce am trecut la probe de șosea mult mai lungi, am avut prilejul să mă antrenez și să particip la competiții internationale alături de alte nume mari ale atletismului cum ar fi Lidia Șimon si Constantina Diță, colege care de asemenea mi-au fost surse de inspirație”, își amintește.

Sportivă de performanță și profesoară la LPS

 Foarte multă lume este surprinsă cand  aude că activează și ca profesor de sport, dar din punctul ei de vedere este un lucru normal să imparașească din experiența dobândită prin practicarea sportului de performanță si copiilor care își doresc să urmeze drumul acesta.

„Printr-un program riguros și multă muncă, reușesc să îmbin foarte bine cariera de sportivă cu ceea de profesor si, totodată sa-mi asigur resursele financiare necesare pentru a putea să-mi creez condiții de antrenament și recuperare la nivelul impus de performanță”.

Programul zilnic al Paulei Todoran este compus din două antrenamente, dar sunt si zile în care din cauza oboselii sau a altor factori poate suferi modificări: „Despre alimentație pot să vă spun că nu am un regim special, mănânc normal, ca toți oamenii, mănânc tot ceea ce simt nevoia, doar ca am grijă la calitatea alimentelor și nu fac niciodată excese!”.

„Greu ca România să revină în elita atletismului mondial!”

 În final, Paula își exprimă opinia cu privire la situația actuală a atletismului românesc și la perspectivele acestuia: „Părerea mea este că va fi foarte greu ca România să revină acolo unde am fost obișnuiți și în elita atletismului mondial. Sunt mulți factori care au concurat la căderea sportului de performanță în Romania, începând cu selecția, continuând cu dorința tinerilor de a se afirma prin sport atât timp cât sunt alte metode de afirmare mult mai ușoare, care nu necesită așa multă disciplină și efort și încheind cu disponibilitatea autorităților de a investi în sportivi și în sport.

Din păcate, lipsa dorinței de a face sport, de a trăi sănătos, o putem observa și în viața de zi cu zi, mergând pe stradă, unde observăm din ce în ce mai multe persoane supraponderale. Statisticile de la sfârșitul anului 2018 evidențiază în România un procent de 15% persoane care suferă de obezitate și aproximativ 33% persoane supraponderale!”.