Despre Crosul 15 Noiembrie

Crosul 15 Noiembrie marchează, prin sport, unul dintre cele mai semnificative momente ale istoriei recente a României şi Europei de Est.

Crosul 15 Noiembrie este cea mai importantă competiție sportivă organizată anual la Brașov, în semn de omagiu pentru Revolta Anticomunistă din 15 Noiembrie 1987.
Are deja o istorie impresionantă, de 29 de ani, fiind una dintre cele mai longevive competiţii atletice de alergare urbană din România.
Traseul crosului, cu o lungime de 5 km, este același cu cel pe care manifestanții l-au parcurs pe străzile municipiului Brașov, în toamna lui ‘87.
An de an, la Crosul 15 Noiembrie aleargă peste 800 de persoane, sportivi amatori de toate vârstele și sportivi legitimați la cluburi de atletism din România, dar și sportivi din alte țări (Europa, Africa, Asia, America de Sud).
Prima ediție a avut loc în anul 1990, iar întrecerea braşoveană a atras de-a lungul timpului personalități marcante ale atletismului românesc și internațional: Iolanda Balaş, Maricica Puică, Paula Ivan, Gabriela Szabo etc.
De asemenea, la crosul de la Braşov au alergat atleţi medaliaţi la Jocurile Olimpice şi la competiţiile internaţionale de mare anvergură: Constantina Diță, Maria Cioncan, Elena Buhăianu-Antoci, Cristina Iloc-Casandra, Iulia Negură-Olteanu, Ovidiu Olteanu, Ovidiu Tat, Florin Ionescu, Ion Luchianov.

Ediţia 30

Ediţia din 2019, a 30-a, îşi propune să fixeze Crosul 15 Noiembrie pe harta internaţională a competiţiilor de atletism prin:

– atragerea unui număr semnificativ de atleţi străini de valoare;
– participarea sportivilor din loturile naţionale ale României;
– prezenţa de sportivi legitimaţi şi amatori la start în număr cât mai mare;
– traseu omologat internaţional, arbitri profesionişti, cronometraj electronic, transmisie rezultate live;
– implementarea unui concept unic, în care competiţia sportivă se împleteşte cu activităţile artistice, culturale şi de promovare a Braşovului;
– crearea unui eveniment sportiv la care să participe întreaga comunitate a judeţului Braşov.