Mesajul Prefectului jud. Brașov

Eram doar un adolescent când am aflat că mai mulți muncitori din Uzina Steagu’ Roșu din Brașov s-au răzvrătit împotriva sistemului comunist, un sistem care instaurase de mulți ani teroarea în rândul populației deja înfometate. Ca pe mulți români din toată lumea, momentul m-a impresionat. Eram la vârsta la care îmi doream libertate – în exprimare, în gândire și acțiune – și nu-mi dădeam seama cum le-aș putea obține, din cauza prea multor restricții impuse de un regim totalitar și a educației socialiste care ni se inocula zi de zi pe toate canalele de comunicare.

Chiar dacă acțiunea lor de revoltă nu a durat în acea zi decât câteva ore, fiind rapid anihilată, ei, acești bravi brașoveni, au marcat drumul spre o viață modernă, așa cum ne-o închipuiam fiecare. A fost «momentul zero», când românii și-au dat seama că frica poate fi înlocuită cu speranța unei vieți mai bune prin curajul de a spune «Destul!» A fost vectorul pentru ceea ce avea să urmeze doi ani mai târziu, când toată suflarea românească a reușit să înlăture negura care pusese stăpânire pe ea decenii de-a rândul.

Deși nu-i cunoșteam personal cu 32 de ani în urmă, i-am respectat atunci pe cei care au cântat pentru prima oară în epoca terorii «Deșteaptă-te, române!», imnul care și astăzi ne dă fiori de câte ori îl cântăm. Îi respect și acum pe cei care încearcă să păstreze viu în inimile românilor acel act istoric, reuniți în Asociația 15 noiembrie 1987

MARIAN RASALIU, prefectul Județului Brașov