Obiective

Monumente ale Brașovului de ieri și de azi au fost surprinse, la ceas de toamnă, și vă sunt prezentate, în special prin prisma Crosului 15 Noiembrie și a ceea ce a însemnat Revolta Anti-Comunistă a Muncitorilor de la Uzina de Autocamioane Steagu Roșu de la 15 Noiembrie 1987, eveniment major în istoria noastră modernă, ce a precedat căderea comunismului în România și în Europa de Est.

Troița Eroilor de la 15 Noiembrie 1987

Acolo unde muntele și pădurea și-au dat întâlnire cu zona citadină a Brașovului, la intersecția de la Spitalul Județean, duminică, pe 15 noiembrie 1987, s-a cântat pentru prima dată, după multă, foarte multă vreme, „Deșteaptă-te Române!”, scris de Andrei Mureșanu. Din 1990, acest cântec a devenit imnul de stat al României!

„A fost ridicat acest sfânt monument în cinstea brașovenilor care, în acest loc, la 15 Noiembrie 1987, învingându-și teama și disprețuind moartea au cântat imnul Deșteaptă-te Române! și au cerut căderea dictaturii comuniste”, stă scris pe soclul monumentului ridicat în cinstea muncitorilor „stegari”, pe insula de la intersecția Calea București – Carpaților.

Până să ajungă la Spitalul Județean, în dreptul troiței, atleții de la Crosul 15 Noiembrie vor lua startul în parcul industrial Roman, în dreptul Secției 440, acolo unde a izbucnit „Revolta Șubelor din 15 Noiembrie 1987”. Și după ce vor parcurge aproximativ 2,5 kilometri și vor trece pe la troiță se vor îndrepta spre Spitalul Astra, intrând în continuare pe Bulevardul 15 Noiembrie, spre Centrul Civic (unde va începe Cursa Familiilor) și Patria

Tribunalul Brașov

Alergând pe „Calea Novembriștilor”, după actualul Centru Civic al Brașovului și fosta fabrică Hidromecanica (pe stânga, punct în care se schimbă trasa optima a traseului, spre dreapta), participanții de la cros vor poposi la kilometrul 4 din traseu, având tribunalul în dreapta.

Tribunalul Brașov îşi desfăşoară activitatea, împreună cu Judecătoria Braşov şi Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov, în clădirea situată pe B-dul 15 Noiembrie Nr. 45, într-o construcţie ridicată în jurul anilor 1900 pentru Cazarma Brașov. Inițial avea destinația de locuințe, ulterior devenind închisoare. Din 1984 a fost preluată în administrare de Tribunalul Brașov.

Sala Patria

În anul 1987 era Cinematograful Patria. În prezent este Sala Patria, după mulți ani în care a stat închis, pur și simplu abandonat. Apoi, a fost preluat de Primăria Municipiului Brașov, a fost renovat și modernizat, iar astăzi este un centru destinat activităților cultural-artistice.

„La intersecția de la Patria, troleibuzele au fost oprite pe ambele sensuri, le-am dat jos captatorii și i-am chemat pe pasageri să ni se alăture”, rememorează azi participanții la revolta din 1987.

Sala Patria se găsește la un parter de bloc, la întâlnirea Bulevardului 15 Noiembrie cu Strada Castanilor, vizavi de Comandamentul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, cu ieșire și în Strada Lucian Blaga.

Teatrul „Sică Alexandrescu” și statuia lui Andrei Mureșanu

În ziua de 3 decembrie 1946, la scurt timp după instaurarea regimului comunist în România, la Brașov, a luat ființă Teatrului Poporului. După naţionalizarea din iunie 1948, mai precis un an mai târziu, în 1949, devine Teatrul de Stat Brașov, până în 1969, când se transformă în Teatrul Dramatic, nume luat pentru a se deosebi de Teatrul Muzical din oraș.

În 1973, în părculețul de lângă clădirea teatrului a fost dezvelită statuia lui Andrei Mureșanu, o operă lui Virgil Fulicea, sculptor, poet și profesor universitar originar din Țara Făgărașului. Același Andrei Mureșanu, lider al Revoluției din 1848 și cel care a scris versurile lui „Deșteaptă-te Române!”.

Suntem în „focul” zilei de 15 noiembrie 1987, coloana a trecut de cinema Patria și a ajuns în dreptul teatrului: „Era zi de alegeri, toți românii trebuiau să se prezinte la vot. Când am trecut pe la Teatrul Dramatic, pe frontonul său se afla un tablou uriaş, mai multe cearceafuri cu chipul lui Ceauşescu. Atunci s-a strigat pentru prima dată «Jos Ceauşescu! Jos Comunismul!»”.

După cădere comunismului în 1989, ceva mai târziu, pe 7 iunie 1994, Teatrul Dramatic și-a schimbat denumirea în Teatrul „Sică Alexandrescu”, în semn de omagiu pentru cel care a fost regizorul Sică Alexandrescu (1896-1973).

În prezent este o instituție publică subvenționată de Primaria și Consiliul Local Brașov.

Găsiți Teatrul „Sică Alexandrescu” în Piața Teatrului Nr. 1, vizavi de fosta clădire a Restaurantului Cina, exact acolo unde se termină Bulevardul 15 Noiembrie și începe Bulevardul Eroilor. Adică, la circa 250 de metri de locul de finish al Crosului 15 Noiembrie.

Prefectura și Consiliul Județean Brașov

La adresa b-dul Eroilor Nr. 5 este o clădire impozantă, cu 4 intrări diferite, unde la ora actuală „conviețuiesc” 3 instituții: Instituția Prefectului Județul Brașov, Consiliul Județean Brașov și Curtea de Apel Brașov.

Imobilul la care facem referire a dat în folosință în anul 1902 și a funcționat ca Palatul de Justiție al Brașovului (Palatul Tribunalului, închisoare şi atelier). După instaurarea regimului comunist în România, aici a fost sediul Partidului Comunist Român (PCR) până în Decembrie 1989.

Așadar, atunci, în 1987, aici era sediul Comitetului Județean de Partid. Pe scurt, „Județeana de partid” sau centrul de putere al județului Brașov, pe care protestatarii de la Steagu Roșu l-au luat cu asalt, într-o furie generală, distrugând tot ce le-a ieșit în cale, din disperare și din dorința de a se răzbuna pe regimul comunist aflat la putere și pe liderul Nicolae Ceaușescu.

„Totul a durat cam 2 ore-2 ore și jumătate, timp în care mulțimea nemulțumită în loc să se scadă numeric creștea, văzând cu ochii”, își amintesc „stegarii”. Apoi, după momentul de exaltare, a urmat intervenția trupelor de represiune, de la Securitate și Miliție.

Sosirea în toate cursele (copii, familii, 5 Km) va fi la mică distanță de această clădire, la circa 100 de metri, în dreptul tabelei publicitare de la Modarom.

Primăria Brașov

Primăria Municipiului Brașov ființează într-un imobil amplasat pe Bulevardul Eroilor, la numărul 8, în fostul Palat al Finanţelor, clădit în perioada 1897-1898, de firma antreprenoare Martin Stenner.

Parcul „Titulescu”

Parcul Central al Brașovului este situat în imediata vecinătate a primăriei, între B-dul Eroilor și Str. Nicolae Iorga. Locul are o istorie aparte, izvorâtă în jurul anului 1885, când această zonă servea ca teren viran unde trăgeau carele sătenilor care veneau cu marfă la târgul din cetate. Trecerea timpului l-a transformat mai întâi într-un loc de promenadă, apoi într-un parc de toată frumusețea, cu multe specii rare de arbori, o locație emblematică pentru orașul de la poalele Tâmpei.

Alte denumiri ale parcului: Parcul Cuteanu (după Gheorghe Cuteanu, primar al Brașovului î perioada 1929-1931), Parcul Carol al II-lea (regele României între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940), Parcul Prieteniei Româno-Sovietice (anii 1948-1962).

Astăzi, se numeşte Parcul „Nicolae Titulescu”, după marele diplomat român, care a fost reînhumat (1992) în curtea Bisericii Sfântul Nicolae din Șcheii Brașovului. Operă a sculptorului Doru Drăgușin, statuia lui Nicolae Titulescu tronează în parcul central din Brașov.

Nicolae Titulescu a fost diplomat, jurist, profesor și un om politic român, președinte al Ligii Națiunilor și este considerat de mulți drept pionierul Uniunii Europene (UE) de astăzi.

Biblioteca Județeană „George Barițiu”

Operă în piatră a sculptorului Nicolae Encea, statuia lui George Barițiu a fost dezvelită în anul 1973, în Livada Poștei, în fața Bibliotecii Județene din Brașov, instituție ce poartă numele apreciatului istoric și publicist român transilvănean, întemeietor al presei românești din Transilvania.

Fondator al „Gazetei de Transilvania”, primul ziar în limba română din Transilvania, director al revistei „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, fondator și președinte al societății ASTRA, revoluționar pașoptist marcant în Transilvania, fondator și conducător al revistei „Transilvania”, George Barițiu a fost membru fondator și președinte al Academiei Române.

Piața Sfatului

Piața Sfatului este cel mai vizitat loc din Brașov! An de an, aici se organizează evenimente culturale și artistice, dar și concerte în aer liber, așa cum este cunoscutul „Cerb de Aur” de la Brașov.

Încă din cele mai vechi timpuri, istoricii spun că tocmai din Evul Mediu în Piața Sfatului se organizau târguri atât pentru negustorii localnici, sași și maghiari, cât și pentru cei veniți din România. Se ajungea în piață prin strada Vămii (stradaMureșenilor de astăzi), iar lângă stradă mărfurile erau atent vămuite.

Casa Sfatului din centrul pieței, era locul unde fiecare negustor trebuia să-și așeze marfa, iar funcționarii orașului se asigurau ca aceste locuri sa fie respectate.

Casa Sfatului

Casa Sfatului este unul dintre cele mai reprezentative monumente și clădiri istorice ale Brașovului din toate timpurile, cu un trecut pe care merită să-l aflați de AICI.

Din 1950 până în prezent funcționează ca muzeu, azi sub denumirea de Muzeul Județean de Istorie Brașov.

Bastionul Graft

Bastionul Graft a fost construit în perioada anilor 1515-1521, pentru a asigura comunicația apărătorilor din Turnul Alb cu vechea Cetate a Brașovului.  Este localizat pe „După Ziduri”, o alee construită într-un spațiu dintre zidurile cetății și turnurile mici ale Brașovului. În această regiune se aflau Țarcul Măcelarilor și Țarcul Curelarilor, Bastionul Fierarilor și Turnul Alb.

Aflați-i istoria Bastionului Graft de AICI.

Bastionul Țesătorilor

Bastionul Țesătorilor poate fi găsit în Brașov, la poalele Tâmpei, pe strada George Coşbuc, la numărul 9, lângă Muzeul Sportului și Turismului Montan și Baza Sportivă Olimpia, într-o zonă superbă din Centrul Vechi al Brașovului.

Prima Școală Românească

Piața Unirii

Poarta Șchei

Strada Sforii

Biserica Neagră