Poiana Brașov

Poiana Braşov (Poiana Postăvarului) se află la o altitudine de 1.020 m. Accesul cu vehiculele se face din oraşul Braşov şi este facilitat de un drum modernizat cu o lungime de 12 kilometri, dar mai există şi altă opţiune pe un drum ce porneşte din oraşul Râşnov. Din oraşul Braşov se poate merge şi pe jos până în Poiană, urmând traseul „Drumului vechi”.

Clima montană este tonifiantă, cu o temperatură medie anuală de 5°C (media temperaturii în iulie este de 14,5°C; media temperaturii în ianuarie este de -5°C). Precipitaţiile depăşesc 900 mm anual, iar stratul de zăpadă durează circa 120 de zile pe an. Aerul pur existent aici, puternic ozonat, lipsit de praf şi particule care provoacă alergii, presiunea atmosferica relativ scazută şi ionizarea intensă, sunt factorii naturali care recomandă staţiunea pentru tratamentul nevrozei astenice, pentru stări de epuizare şi surmenaj fizic şi intelectual, pentru anemii secundare şi boliendocrine, pentru boli ale aparatului respirator.

În Poiana Braşov funcţionează 23 de hoteluri, 15 pensiuni şi 3 vile, cu o capacitate totală de cazare de peste 2.500 de locuri.

La sfârşitul anului 2016, a fost inaugurat Centrul de Agrement şi Divertisment din Poiana Braşov, un proiect al Municipiului Braşov, care a beneficiat şi de finanţare din fonduri europene. Centrul are o suprafaţă de peste 5.000 de mp la interior. Dispune de un club de bowling, cu o capacitate de 180 de persoane, precum şi de biliard, o zonă de minigolf, o sală de escaladă şi o sală cu jocuri electrice şi electronice. De asemenea, are şi un spaţiu exterior generos de 12.700 mp, amenajat special pentru copii. Locul de joacă are leagăne, inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi, complex cu două turnuri şi tobogane, tiroliene şi trei complexe de escaladă pentru copii. În cadrul proiectului a fost amenajatăzona verde din jurul centrului, dar şi o parcare. Centrul de Agrement şi Divertisment este amplasat la baza pârtiei Bradul.

Poiana Braşov este cea mai bună staţiune de schi din ţară, deţinând, în urma lucrărilor majore de infrastructură realizate în perioada 2010-2011, cel mai mare domeniu schiabil din România, cu o suprafaţă totală de 85 de hectare. Ea oferă o foarte mare varietate de pârtii pentru orice nivel de performanţe în schi, ca şi posibilităţi excelente de distracţie pentru turişti.

Lungimea totală a pârtiilor de schi este 24 kilometri, din cele 10 pârtii, 4 sunt dificile, 2 sunt de dificultate medie iar 4 sunt uşoare. Pe întregul domeniu schiabil au fost amplasate instalaţii de producere a zăpezii artificiale, pentru a mări perioada de schi şi pentru a creşte calitatea condiţiilor de practicare a sporturilor alpine. Sistemul de producere a zăpezii artificiale este format din lacul de acumulare situat în platoul Ruia, la altitudinea de 1.490 metri faţă de nivelul mării, care se întinde pe o suprafaţă de 1,40 hectare, cu o adâncime de 15 metri şi un volumul de apă stocat de 140.000 mc, 120 lăncii pentru zăpadă amplasate pe toate pârtiile, 14 tunuri fixe şi 10 tunuri mobile.

Mărirea capacitaţii de transport pe cablu a fost un alt punct important al proiectului, astfel că au fost realizate 2 instalaţii noi de transport pe cablu, una de 6 locuri şi una de 4 locuri, care se adaugă vechilor instalaţii de transport pe cablu, în acest fel capacitatea de transport a domeniului schiabil s-a dublat, ajungând la peste 8.500 persoane/ oră. Cele 2 instalaţii noi de transport pe cablu au fost prevăzute cu sistem automat de taxare şi acces, realizându-se totodată centralizarea şi interconectarea întregului sistem de taxare şi acces al instalaţiilor de transport pe cablu din tot masivul Postăvarul. În consecinţă, circulaţia schiorilor se desfăşoară cu o singură cartelă de tip hands-free (mâini libere), citirea făcându-se doar prin simpla trecere prin dreptul cititorului de acces.

Pârtii în Poiana Brașov:

  1. Lupului – pârtie de categorie dificilă, cu o lungime de 2.605 metri, cu transport pe cablu asigurat prin telecabină;
  2. Subteleferic – dificilă, 2.200 metri, teleschi;
  3. Kantzel – dificilă, 297 metri, teleschi;
  4. Sulinar – medie, 2.820 metri, telecabină;
  5. Drumul Roşu – uşoară, 4.752 metri, telegondolă;
  6. Bradul – uşoară, 430 metri, teleschi;
  7. Stadion – uşoară, 612 metri, teleschi. (sursa: Statutul Municipiului Brașov)