Despre momentul 15 noiembrie

In 1987 in 15 noiembrie , la Brasov,  avea sa se aprinda in sufletul romanilor , speranta  pentru  libertatea atat de mult dorita. Libertatea a renascut  intr-o Romanie, comunista, cuprinsa de frig, foamete, teama si resemnare. Aici,  la Brasov, oras  al imnului, al primelor carti in limba romana,  al primului ziar , a rasunat dupa  prea mult timp “ Desteapta-te romane!”

Prin revolta anticomunista de la Brasov,  Romania ,  a aratat intregii lumi ca este pregatita,  sa inlature regimul bolsevico- comunist  si sa-si redobandeasca  demnitatea furata de regimul  minciunii si al terorii.

Revolta s-a declansat la Întreprinderea de Autocamioane Brasov, printr-o greva începuta în data de 14 noiembrie, noaptea, la schimbul III si continuata a doua zi dimineata cu un mars, pâna în centrul orasului, în fata Comitetului Judetean al Partidului Comunist Român.

Refuzul autoritatilor comuniste de a dialoga cu demonstrantii a provocat luarea cu asalt a sediului comunist de catre multimea adunata. Portretul dictatorului Ceausescu a fost doborât de pe frontispiciul cladirii si incendiat. A urmat interventia brutala a trupelor speciale de securitate, arestarile, torturile etc.

Dupa ce initial se anuntase pedeapsa capitala pentru muncitorii arestati, sub presiunea opiniei publice mondiale, comunistii au revenit asupra hotarârii lor, deportând, în urma unui proces înscenat, un numar de 61 de muncitori si schimbând locurile de munca ale altor 27 de persoane dintre cele peste 300 arestate si anchetate în sediile Militiei si Securitatii din Brasov si Bucuresti.