Timp liber

Teatrul „Sică Alexandrescu“ Braşov

Teatrul „Sică Alexandrescu“ din Braşov a luat fiinţă în anul 1946, sub denumirea de „Teatrul Poporului“. Din 1949 primeşte denumirea de „Teatru de Stat“, pentru ca din 1967 marele regizor Sică Alexandrescu, pe atunci directorul teatrului, să îi pună numele de „Teatru Dramatic“.

Din 1994, pentru a cinsti memoria marelui regizor şi mentor, primeşte denumirea de Teatrul „Sică Alexandrescu”. Fiind prin excelenţă un teatru de repertoriu, subvenţionat de municipalitate, în prezent îşi desfăşoară activitatea într-un edificiu impunător, inaugurat în 1959, având la dispoziţie două săli: sala mare, cu 750 de locuri, şi sala mică, „Studio ’82“, cu o capacitate variabilă, între 40-60 de locuri.

Teatrul realizează în jur de 6-8 premiere pe stagiune, echipa de actori fiind compusă din 19 actori angajaţi permanent şi 15 actori colaboratori. Începând cu anul 1978, Teatrul „Sică Alexandrescu“ este iniţiatorul şiorganizatorul Festivalului de Dramaturgie Contemporană, un festival care de-a lungul timpului a căpătat notorietate, chiar dacă pentru o perioadă, a fost întrerupt. În perioada 2008-2014, clădirea Teatrului „Sică Alexandrescu“ a făcut obiectul unor ample lucrări de reabilitare şi modernizare.

Str. Piaţa Teatrului, nr. 1

Filarmonica Braşov

Primele formaţii profesioniste de muzică de la Braşov au fost fanfarele diferitelor regimente, iar primăria a finanţat o orchestră orăşenească al cărei prim statut data din anul 1814. La început, aceastăformaţie era compusă din 6 instrumentişti, în 1869 număra 24, iar din 1914 până în 1935 ajunsese la 28de membri.

De-a lungul anilor, pe podiumul şi la pupitrul Orchestrei Societăţii filarmonice braşovene s-au perindat dirijori, solişti, compozitori, personalităţi de excepţie, care au susţinut şi o intensă activitate pedagogică. Filarmonica Braşov, în forma ei actuală, este continuatoarea Societăţii filarmonice române înfiinţată în 1941 de Dinu Niculescu şi un grup de muzicieni români. Patru ani mai târziu, pe 2 februarie1945, Societatea devine Asociaţia „Filarmonică Română din Braşov”, avându-l preşedinte pe Tiberiu Brediceanu şi dirijor pe Dinu Niculescu. O parte din instrumentiştii Societăţii filarmonice desfiinţate se vor integra în noua Asociaţie, creîndu-se astfel baza viitoarei Filarmonici de stat.

Începând cu anul 2013, Filarmonica Braşov îşi desfăşoară activitatea într-o sală de concerte nouă, Sala Patria (fostul Cinematrograf Patria), aflată în apropierea Centrului Civic.

Bulevardul 15 Noiembrie, nr. 50A

Opera Braşov

Opera Braşov a fost înfiinţată în anul 1953, sub numele de Teatrul Muzical Braşov. Pe parcursula 60 de ani de existenţă şi-a adus o contribuţie importantă la dezvoltarea vieţii culturale a Braşovului şi a regiunii. Opera Braşov îşi propune să ofere un repertoriu cât mai variat, transformând fiecare spectacol într-un eveniment cultural. În pregătirea şi realizarea fiecărei manifestări culturale în care este implicată (spectacole, festivaluri, concerte, proiecte şi programe), Opera Braşov urmăreşte valorificarea potenţialului artistic existent, continuarea tradiţiei artistice, stimularea inovaţiei şi creativităţii, afirmarea personalităţii artistice, dar şi promovarea valorilor artistice autohtone în străinătate.

În cei 60 de ani de existenţă destinul Operei Braşov a fost strâns legat de numele unor personalităţi artistice marcante ale vieţii culturale româneşti, care au condus această instituţie: Dinu Niculescu, Norbert Petri, MauriţiuVescan, Ilarion Ionescu-Galaţi, Ilie Stanca, Constantin Gabor, Carmen Dobrescu, Ioan Chirilă, Mircea Oros, David Ohanesian, Dorel Munteanu, Cristian Mihăilescu. Pe scena Operei din Braşov au fost montate, de-a lungul anilor, peste 100 de titluri deopere, operete, muzicaluri şi balete.

De asemenea, Opera Braşov a participat la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale, unde a cules lauri şi aprecieri ale criticilor de specialitate. Opera Braşov organizează, începând cu anul 2003, Festivalului Internaţional de operă, operetă şi balet.

Str. Bisericii Române, nr. 51

Teatrul pentru copii „Arlechino“ Braşov

Teatrul pentru copii „Arlechino” a fost înfiinţat în anul 1949, funcţionând ca secţie de teatru de păpuşi a Teatrului Dramatic din Braşov. Începând cu anul 1991 a devenit instituţie profesionistă independentă.

Datorită nivelului artistic deosebit de ridicat a dobândit pe parcursul anilor o serie de succese atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Astfel, prin participarea la Festivalurile naţionale de la Bucureşti, Bacău, Brăila, Cluj-Napoca, Constanţa, Sinaia sau Timişoara, s-au obţinut numeroase premii de prestigiu. Participările la Festivalurile internaţionale din străinătate au confirmat, de asemenea, capacitatea artistică şi valoarea spectacolelor Teatrului „Arlechino”.

Str. Apollonia Hirscher, nr. 10

Sala Patria și Cinemateca Patria

Sala „Patria“ a fost gândită ca un complex cultural, cu o sală de spectacole având capacitatea de336 de locuri şi scenă cu suprafaţa de 185 de metri pătraţi (pe care pot evolua 80 de artişti), o sală de audiţii de 72 de locuri, în care se poate realiza şi proiecţie de film, spaţii expoziţionale şi administrative. Sala „Patria“ a fost reamenajată în vechea locaţie a cinematografului „Patria“. În interiorul fostului cinematograf au fost executate lucrări pentru consolidarea structurii existente, înlocuirea şi refacerea finisajelor şi a instalaţiilor, recompartimentare, realizarea izolaţiei fonice, eficientizarea termică a clădirii şi alte dotări specifice.

Cinemateca „Patria“ este parte a centrului cultural inaugurat de Primăria Municipiului Braşov, în 2013, pe locul fostului cinematograf „Patria“, care era în perioada anilor ’80-’90 cel mai mare cinema al Braşovului. Din aprilie 2014, noua sală de cinema a fost redeschisă publicului, având o capacitate de 72 de locuri. În cadrul Cinematecii sunt proiectate lunar peste 40 de producţii cinematografice, serile având câte o tematică specială: filme româneşti, producţii europene, mari actori, mari regizori, filme clasice, filme de Oscar. La mitineu sunt prezentate filme pentru copii.

Bulevardul 15 Noiembrie, nr. 50A

Centrul Cultural „Reduta“

„Reduta“ a fost prima sală de spectacole din Braşov, fiind construită în 1794 şi destinată atât balurilor, cât şi spectacolelor de teatru şi muzică. La „Reduta“ a concertat, în anul 1848, Johann Strauss, iar în septembrie 1879 violonistul Johann Joachim, acompaniat la pian de Johannes Brahms (în cadrul turneului lor transilvan).

Vechea sală a fost reconstruită în anul 1894, cu destinaţia de sală de concerte (Konzerthaus). În 1948, clădirea a fost dată în folosinţă Teatrului de Stat, până în martie 1959. Din acest an a fost transferată Palatului Culturii, care, în prezent, poartă numele de Centrul Cultural „Reduta“. Complet renovată şi modernizată între 1997-2004, clădirea Centrului Cultural „Reduta“ este una dintre cele mai elegante şi atractive aşezăminte culturale din România.

Centrul Cultural „Reduta” Braşov dispune de o sală de spectacole cu un număr de 370 de locuri, dotată cu sisteme de sonorizare şi iluminare moderne, destinată spectacolelor de teatru, muzică, dans, cât şi pentru conferinţe şi lansări de carte sau diverse activităţi educative. Centrul şi-a confirmat şi diversificat principalele strategii culturale, punând accent pe calitatea actului artistic.

Str. Apollonia Hirscher, nr. 8

Parcuri și zone de agrement

Parcul Nicolae Titulescu, în centrul vechi, în imediata vecinătate a Primăriei.

Parcul Noua, în cartierul Noua.

Parcul Sportiv Brașov, în cartiderul Tractorul.

Parcul Copiilor Ina Schaeffler, în Livada Poștei.

Parcul Premium Aerotec, situat în Centrul Civic.

Grădina Zoologică Brașov și Planetariul Brașov, Noua, str. Brazilor, nr. 1.

Promenada de sub Tâmpa – Aleea Tiberiu Brădiceanu.

Bazinul Olimpic Brașov, Bulevardul Gării, nr. 21.

Patinoarul Olimpic Brașov, str. Turnului, în Parcul Sportiv Brașov.

Sala Sporturilor „Dumitru Popescu Colibaşi”, Bulevardul Gării, nr. 21.

Centrul de Agrement și Divertisment, în Poiana Brașov.

Alte atracții în Brașov

 • Piața Sfatului – kilometrul zero al Brașovului și zona cu densitatea cea mai mare de obiective culturale, în care se se desfăşoară cele mai numeroase și diverse evenimente.
 • Strada George Barițiu –  păstrează numeroase clădiri istorice şi memoriale construite între secolele al 15-lea şi al 19-lea, între care este de menţionat casa judelui primar Valentinus Hirscher.
 • Biserica „Sfânta Treime” Grecească – strada George Bariţiu, nr. 12. Este cel dintâi lăcaș ortodox din Cetatea Brașovului, în 1784-1787 din daniile negustorilor greci şi ale boierilor Brâncoveni, Văcăreşti, Suţu, Mavrocordat din Ţara Românească, aflaţi în pribegie la Braşov.
 • Arhivele Naționale – str. George Barițiu, nr. 34.
 • Colegiul Național „Andrei Șaguna” – primul gimnaziu românesc din Braşov, construit între 1851-1856,  Șirul Mitropolit Andrei Șaguna, nr. 1.
 • Piața Unirii
 • Primăria Brașovului – Bulevardul Eroilor, nr. 8.
 • Biserica Romano-Catolică „Sfinții Petru și Pavel”, str. Mureșenilor, nr. 19.
 • Biserica „Sfântul Bartolomeu” –  a fost reconstruită în forma actuală, după invazia tătară din 1241, fiind cel mai vechi monument istoric al orașului, găsindu-se pe str. Lungă, nr. 251.
 • Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – pe strada Bisericii Române, care intersectează strada Lungă, se află biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” (1783), care ilustrează cea mai răspândită tipologie a arhitecturii religioase româneşti din sudul Transilvaniei.
 • Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” – Bulevardul Eroilor, nr. 33-35.
 • Curtea Johannes Honterus – în curtea Bisericii Negre.
 • Rectoratul Universităţii „Transilvania” – Bulevardul Eroilor, nr. 29.
 • Strada Republicii – principala arteră a orașului medieval, pe vremuri era numită Strada Porții. Este străjuită de la un capăt la altul de clădiri cu fața de impunătoare și este artera turistică principală de astăzi a centrului vechi al Brașovului.
 • Belvedere Tâmpa.
 • Belvedere Drumul Poienii

Nu ratați să vizitați în Brașov și aceste obiective turistice